Veneratio » Uncategorized » Absentology és T+U: Gyorsulás és feloldódás 1. rész (absztrakt)
Absentology és T+U: Gyorsulás és feloldódás 1. rész (absztrakt)

Absentology és T+U:

Gyorsulás és feloldódás

Társadalmi gyorsulás a modernitásban és a posztmodernitásban előadássorozat

Első alkalom:

Kisiklások és géprombolók:

A modernitás és a társadalmi gyorsulás

train-crash

PLATAN – LATARKA SZABADEGYETEM volume 3.
A részvétel díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött. Az előadásra ezen a címen jelentkezhettek: tomasz.piars@instytutpolski.org

„Kisiklások és géprombolók: a modernitás és a társadalmi gyorsulás”

MÁJUS 3. (szerda) 18.00 óra

Platán Galéria

 

Az előadásban a XIX. században végbement technológiai és társadalmi változásokról fogunk szólni a társadalmi gyorsulás jelenségét középpontba állítva. Kisiklott, kiégett vonatszerelvények, gépromboló munkások és a korai elektromosság kísértetiessége és idegrocsoló hatékonysága fogja meghatározni ezt az előadást.

Olyan filozófusokkal, társadalmi gondolkodókkal és mozgalmakkal fogunk foglalkozni, mint a Futuristák, a ludditák, a dadaisták, Marx, Simmel, Veblen, Fedorov, Tönnies, Ortega stb. Az előadás során a 19. század és a 20. század elejének társadalmi gyorsulással foglalkozó diskurzusának áttekintésére teszünk kísérletet.

A sebesség rombol, azonban fel is szabadít a térhez való kötöttségtől, elidegenít de egyben új intenzív élményeket is felkínál. Az idegélet fokozódásával számos korabeli pszichológus is foglalkozott ebben a korszakban. A vasút építéshez megsemmisítettek egész erdőségeket, míg elmegyógyintézetekben kezelték a fokozódó konnektivitás gügyögő áldozatait, míg az utcák hemzsegtek a hisztériás betegektől, az agresszív politikai mozgalmaktól: pedig egy dolog uralkodott mindvégig, a sebesség, a dromokrácia kibontakozása.


Küldjön üzenetet

Az Ön neve
(* kötelező kitölteni)
Email cím
( * kötelező kitölteni - nem sikerült elküldeni)
Üzenet a honlapról
Üzenet
(* kötelező kitölteni)